Blogg Castillo Homes


Sälja i Spanien: Förbered Dig för Tillkommande Kostnader
16 Mär

Sälja i Spanien: Förbered Dig för Tillkommande Kostnader

Att sälja din bostad i Spanien är en spännande process, men det är viktigt att vara medveten om de tillkommande kostnaderna som kan påverka din försäljningsvinst. Här är en översikt över några av de vanligaste kostnaderna du kan förvänta dig när du säljer din fastighet i Spanien.

Vinstskatt i Spanien

Precis som de flesta länder har Spanien en kapitalvinstskatt som tillämpas på olika tillgångar, inklusive fastigheter. För bosatta i Spanien varierar skattesatserna beroende på den uppnådda vinsten. För närvarande börjar vinstskatten på 19% för de första 6 000 euro i vinst, stiger till 21% för vinster mellan 6 000 euro och 50 000 euro, och når 23% för vinster över 50 000 euro. Icke-bosatta i Spanien kan förvänta sig att betala 19% i skatt om de är bosatta i ett EU-land, medan de som är bosatta utanför EU kan förvänta sig en skattesats på 24%.

För att beräkna kapitalvinstskatten dras olika kostnader av från det slutliga försäljningspriset, inklusive inköpspriset (inklusive alla relevanta avgifter), juridiska avgifter och andra kostnader som uppstått under försäljningsprocessen. Det slutliga beloppet som är skyldigt för kapitalvinstskatt beror på nettovinsten efter avdrag av dessa kostnader.

Plusvalia-skatten i Spanien

En annan kostnad som kan uppstå vid försäljning av din bostad i Spanien är plusvalia-skatten. Detta är en lokal skatt som betalas till ditt lokala rådhus och beräknas baserat på den ökning av markvärdet där din fastighet är belägen. Plusvalia-skatten beror på hur länge du har ägt fastigheten och kan variera mellan olika kommuner. Det är viktigt att notera att plusvalia-skatten endast baseras på markvärdet, inte på fastigheten på marken.

Vem Betalar Plusvalia-skatten?

Enligt lag är det säljaren som är ansvarig för att betala plusvalia-skatten i Spanien. Men det är också möjligt för både köpare och säljare att förhandla om detta.

När Betalar du Plusvalia-skatten?

Plusvalia-skatten ska betalas till rådhuset inom trettio dagar från försäljningsdatumet eller inom sex månader från dödsdatumet vid arv.

Att vara medveten om dessa tillkommande kostnader när du säljer din bostad i Spanien kan hjälpa dig att planera och förbereda dig för en smidig försäljningsprocess. Genom att ha en klar förståelse för de olika skatterna och avgifterna kan du undvika obehagliga överraskningar och säkerställa att du får en rättvis avkastning på din investering.

Dela med sig

© 2024 Real Estate · Juridisk anteckning · Privatliv · Cookies · Web karta · Design: Mediaelx